Urkun Sanat

Sanatsal Paylaşımlar ve Haberler

5 Önemli Halk Müziği Sanatçımız

Bağlama Kursu İzmir yazarlarımızın hazırladığı bu yazı ile bugün sizlere  Türk Halk Müziği için çok değerli 5 sanatçımız ve onların kısaca hayatlarından bahsedeceğiz. Başlamadan önce Türk halk müziği hakkında kısa bilgiler verelim.

Türk halk müziği yapısal olarak folklorunun bir parçasıdır. Sözlü ve sözsüz olarak ikiye ayrılır. Türkiye’deki yöresel müziklerin tümüne halk müziği adı verilir. 1970’den sonra ise belli müzik kalıpları alınarak oluşturulmuştur.  Sözünün ve  bestesinin kime ait olduğu bilinmektedir. Birçok çalgı halk müziğimizde kullanılmıştır. Şimdi halk müziğine önemli hizmetlerde bulunmuş sanatçılarımıza ve hayatlarına geçelim.

  1. Talip ÖZKAN

talip-ozkan1939 yılında Denizlide dünyaya gelmiş Türk halk müziği sanatçımızdır. Üniversite için geldiği Ankara’da radyoda yurttan esler korsunda yer aldı ardından kadrolu sanatçı oldu. 1960’da İstanbul Radyosuna geçiş yaptı. 20 yıla yakın Trt’de çalıştıktan sonra Paris’e yerleşti. Halk Müziğimize birçok derleme kazandıran ÖZKAN kendi ait özel çalış stilliyle birçok sanatçıya örnek olmuştur.

 

 

 

 

     2.Mehmet ERENLER

mehmet-erenlerMehmet Erenler 46’da Denizlide dünyaya gelmiş bağlama sanatçımızdır.8 yaşında bağlamayı eline alan Erenler daha 13 yaşında sahneye çıkmaya başladı. Çeşitli gazinolarda sahneye çıktıktan sonra Ankara Radyosuna giriş yaptı.80 yılında atandığı İstanbul radyosunda koro şefliği ve bağlama sanatçılığı yaptı.

Mehmet ERENLER icracılığı ile meşhur bir sanatçımızdır. Çalış üslubu, doğaçlama yeteneği, hakimiyeti, kendine has olması ne kadar önemli bir sanatçı olduğunu göstermektedir.

 

   3.Okan Murat ÖZTÜRK  

okan-murat-ozturkÖZTÜRK 1967 senesinde Ankara’da dünyaya gelmiş bağlama sanatçımızdır. Trt’de ve Kültür Bakanlığı Korosunda yıllarca bağlama sanatçısı olarak çalışmıştır. 1988 yılında Bengi Bağlama Üçlüsü adında bir grup kurarak dünya çapında birçok festivale katılmış ve konserler vermiştir.

 

 

 

  1. Yücel PAŞMAKÇI

yucel-pasmakci24 Ağustos 1935 İstanbul’da doğmuş saz sanatçısı, akademisyen, derleyicidir. Çok ufak yaşlarda bağlama çalmaya başlamıştır. 1954 yılında İstanbul Radyosuna giren PAŞMAKÇI burada yıllarca çalışarak koro şefliğine oradan da Müdürlüğe yükselmiştir.

En zor uzun havaları bile notaya alabilme yeteneğine sahip PAŞMAKÇI derlemeleriyle ünlü bir sanatçımızdır. ‘’Bir Fırtına Tuttu Beni’’, Dam üstüne Çul Serer’’, ‘’Bir Yiğit Gurbete Gitse’’ gibi önemli eserleri topluma kazandırmıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından 2009 yılında kendisine Türk Halk Müziği Onur Ödülü verilmiştir.

 

  1. Çekiç ALİ ( Ali Ersan )

cekic-aliAsıl adı Ali Ersan olan nam-ı diğer Çekiç Ali saz ve söz ustası aynı zamanda bir halk ozanıdır. Kırşehir yöresinde bozlak ve türkülerin en önemli yorumcusudur.  Çekiç lakabını saz çalışındaki hızlılığı ve kıvraklığı sayesinde kazanmıştır. Neşet Ertaş gibi ünlü isimlerin ustalığını yapmıştır. Kendi çabalarıyla müziğini geliştirmiş ve kitlelere iletmiştir. Bazı türküleri şunlardır; ‘’Acem Kızı’’, ‘’Yarin Yaylasına Seyrana Vardım’’, ‘’Geleli Gülmedim Bu Cihana’’ .

 

 

Eğer yazımızı beğendiyseniz ve bağlama ile ilgili daha geniş bilgi edinmek istiyorsanız Bağlama Kursu sayfamızdan bize ulaşabilir, bağlama kursumuz ve saz fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

İletişim

Bizi çekinmeden arayıp bilgi alabilirsiniz!

Balçova, İzmir

info@urkunsanat.com
0533 590 34 55