Urkun Sanat

Sanatsal Paylaşımlar ve Haberler

Diksiyon ve Güzel Konuşma Egzersizleri

Güzel ve etkili konuşmak, konuştuğunda karşındakini inşaları etkilemek, doğru iletişim kurup güzel şekilde anlaşmak herkesin istediği bir şeydir. Bazılarımız bunu yapıp her konuda bir sıfır öne geçerken, bazılarımız bu konuda sıkıntılar yaşayabilmekte. Diksiyon kursu İzmir eğitmenleri tarafından hazırlanan bu yazımızda; diksiyon eğitimi, güzel konuşma egzersizleri, diksiyon egzersizleri, güzel konuşma teknikleri, hakkında bazı ufak ipuçları bulabilirsiniz.diksiyon-ve-guzel-konusma-egzersizleri

Diksiyon ve Güzel Konuşma

Diksiyon, bir sesin, sözcüğün ya da cümlenin vurgu, anlam, coşku ve durakların doğru şekilde kullanılarak çıkartılmasıdır. Diksiyon bozukluklarını ise bir veya birkaç harfi çıkarmada yaşanan problemler, kekemelik, pelteklik gibi durumlarla tanımlayabiliriz. Güzel konuşma dediğimizde ise tüm bu sorunlar aşılmış, tonlama ve vurgu gibi parametrelerle sözcüklerin aktığı şiirsel bir konuşmayı anlayabiliriz. Diksiyon ve güzel konuşma konusunda kendinizi geliştirmek istiyorsanız bu yazımızda bazı ufak ipuçları bulabilirsiniz. Ancak bu alıştırmalar, özellikle kekemelik, pelteklik gibi problemler yaşayanlar için tek başına yeterli olmayacaktır. Biz bu konuda uzman bir eğitmen tarafından destek almanızı öneririz.

1-Tekerlemeler

Tekerleme okumak birçok harfin daha doğru çıkarılması için uygulayabileceğiniz mükemmel bir yöntemdir. Kendinizi rahat hissettiğiniz uygun bir pozisyonda seçtiğiniz tekerlemeleri istediğiniz kadar okuyabilirsiniz. Burada amaç tekerlemeyi hızlı okumak değil art arda çıkarması zor olan harf ve sesleri doğru çıkarmaya çalışmaktır.

2-Yüksek Sesle Konuşma

Bu çalışmayı evde yapmanız daha uygun olacaktır. Evde kendinizi rahat hissettiğiniz bir yere geçin, kendi kendinize ya da başkasıyla yüksek sesle konuşun. Ne dediğinizin hiç önemi yok yeter ki sesinizi yüksek perdede tutun. Bu ses tellerinize olan hakimiyetinizi artıracaktır. Daha gür ve tok bir sese sahip olmanızı sağlayacaktır.

3- Taklit Etme

En eğlenceli egzersizlerden biri olan taklit etmede ihtiyacınız olan şey bir tv ya da radyo. Programın çok önemi olmasa da bizim tavsiyemiz reklamlar ve haber bültenleri. Bu egzersizdeki amaç tv karşısına geçip bu programlarda ne konuşuluyor, ne söyleniyorsa aynılarını aynı şekilde taklit etmeye çalışmak. Gün içinde de istediğiniz kadar tekrarlayabilirsiniz bu çalışmayı. Kısa sürede vurgu ve tonlamanızın değiştiğini fark edeceksiniz.

4- Kalem İle Çalışma

Kalem ile çalışma en etkili diksiyon egzersizlerinin başında gelir. Bu çalışma için ne çok kalın ne çok ince orta kalınlıkta bir kalem seçin. Kalemi yatay şekilde dişlerinizin arasında sıkışacak şekilde ağzınıza alın. Sonra da yukarıda anlatıla 3 egzersizi istediğiniz gibi yapın. Ancak bazı kelimeleri çıkarmada zorluk çekiyorsanız kalem ile tekerleme okuyarak başlayabilirsiniz. Daha sonra da diğer alıştırmalarla devam edersiniz.

Günümüzde iletişim eskiden olduğundan çok daha farklı. Kendini doğru şekilde ifade etmek, anlaşılır ve duru olmak insan ilişkileri için çok önemli. Bir iş görüşmesi, bir arkadaş toplantısı ya da bir aile yemeği. Nerede olursanız olun düzgün bir diksiyon ile karşınızdakini etkilemeniz çok kolay.

Diksiyonun önemini anlatan videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz…

İletişim

Bizi çekinmeden arayıp bilgi alabilirsiniz!

Balçova, İzmir

info@urkunsanat.com
0533 590 34 55