Urkun Sanat

Sanatsal Paylaşımlar ve Haberler

Elektronik Bateri Çalışma Prensibi

Bateri çalmak istiyorsunuz, belki bir bateri kursuna yazıldınız ya da daha düşünme aşamasındasınız. E madem çalacağız bu aleti evde de bir tane olsun dediniz.  Bateri seçimi yaparken karşınıza akustik ve elektronik bateri olarak iki farklı seçenek çıktı. Hangisini alacağınıza karar veremediniz. Bateri kursu İzmir eğitmenlerimizin hazırladığı bu yazı ile kafanızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Bateri nedir? Akustik bateri ile elektronik bateri arasındaki farklar nelerdir? Elektronik bateri nasıl çalışır? gibi konular hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

elektronik-bateri-calisma-prensibi

Teknolojinin gelişmesi ile müzik aletlerinde de büyük değişimler meydana geldi. Müzik aletlerinin içerisine dijital amfiler, mikrofonlar, tunerler yerleştirilmeye başlandı. Vurmalı çalgıların en bilineni olan bateri de ise durum daha da ileri gitti ve ilk elektronik bateri 1976 yılında Karl Bartos tarfından icat edildi. Yamaha ve Roland gibi büyük müzik aleti üreticileri de bu yeni icadı 1997 yılında modernleştirip çalınabilir hale getirdi.

Günümüzde modern elektronik baterinin yaklaşık 20 yıllık bir mazisi var. Elektronik baterinin temel çalışma prensibi ise piezoelektrik teknolojisi.  Piezoelektrik teknolojisi ise içerinde piezoelektrik malzemeler yer alan ürünlerin üretim teknolojisi. Şimdi de piezoelektrik malzeme nedir diye soracaksınız. Piezoelektrik malzemeler; üzerine kuvvet ya da sıcaklık gibi bir etki aldıklarında bu mekanik ya da ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştürebilen malzemelerdir.

Bir elektronik baterinin pedlerinde ve zillerinde bu piezoelektrik malzemelerden yapılmış piezoelektrik  sensörler  vardır. Siz pede vurduğunuzda mekanik bir kuvvet uygulamış olursunuz. Pedin içindeki piezoelktrik sensörler bu kuvveti algılar ve elektrik enerjisine dönüştürür. Daha sonra bu enerji elektronik baterinizin modül denen parçasına gider. Modülde tüm bu elektronik sinyaller işlenir ve dijital sese dönüştürülür. Tüm pedlerden gelen sinyaller aynı cinstedir. Sinyalin geldiği yere göre baterinin hangi sesi çıkartacağı, sinyalin şiddetine göre de sesin yüksekliği modül içerindeki boardlar tarafından belirlenir. Daha sonra da bir kulaklık ya da elektro bateri amfisi ile ses duyulur hale getirilir.

Bu yazımız ile “elektronik bateri çalışma prensibi nedir?” Sorusunu basit bir şekilde cevaplamaya çalıştık. Daha önce bateri hakkında yazdığımız Evde Bateri Olmadan Nasıl Çalışabilirim? başlıklı yazımıza bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki videoyu izleyerek elektronik baterinin akustik davulun yapabildikleri hakkında sınır tanımadığına şahit olabilirsiniz.

 

İletişim

Bizi çekinmeden arayıp bilgi alabilirsiniz!

Balçova, İzmir

info@urkunsanat.com
0533 590 34 55