Urkun Sanat

Sanatsal Paylaşımlar ve Haberler

Fotoğrafçılık Hakkında 7 Özel Öneri

Fotoğraf dendiğinde herkesin aklına bir şeyler gelir. Bazıları tüm gün anı ölümsüzleştirmek için çektikleri selfieleri düşünür, bazıları geniş aile toplantılarının ardından çekilen o önemli anıları. Bazıları için devlet dairelerinde kullanılmak üzere çekilmiş ufak bir vesikalıktır. Ancak bazıları da vardır ki,  fotoğrafçılık hayatlarının bir parçası haline gelmiştir. Fotoğraf makinesi, o insanların üçüncü gözü gibidir. Bu insanlar her şeyin fotoğrafını çekebilirler ve fotoğraf konusunda sınır tanımazlar. İşte biz bu insanlara fotoğraf sanatçısı, yaptıkları işe de fotoğraf sanatı diyoruz.

“Fotoğrafçılık, geçmişi geleceğe ışınlama sanatıdır.”

Bu yazıda başta fotoğrafçılık sanatı olmak üzere tüm fotoğrafçılık konuları hakkında ipuçlarını bulabilirsiniz. Fotoğrafçılık nedir? Fotoğrafçılık hakkında bilinmesi gerekenler, fotoğrafçılık hakkında temel bilgiler, Fotoğrafçı diye kime denir? gibi soru işaretlerini giderebilirsiniz.

fotografcilik

Yazıyı daha rahat okumanız için bu ipuçlarını yedi başlıkta topladık.

1-Zamanlama

İyi bir fotoğrafçının en çok dikkat etmesi gereken konuların başında zamanlama gelir. Biz fotoğrafçılar bazen yolda giderken birşeyler görür, durur ve fotoğrafını çekeriz. Ama bazende çekimler planlı olur. Örneğin bir mekanı gün batımında çekmek istiyorsunuz. Zamanlamanızı iyi ayarlayıp o kısa süre içerisinde orada bulunmanız gerekir. Aynı zamanda tüm ekipmanlarınızın çalışır durumda olması da önemlidir. Aksi takdirde gün batımı yerine güzel bir akşam sefası çekmek zorunda kalabilirsiniz.

2-Çok Fotoğraf Çekmek ve Sabır

İyi bir fotoğrafçı olmak çok çekmek anlamına gelmez ama çok fotoğraf çekerek daha iyi bir fotoğrafçı olabilirsiniz, yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz. Örneğin size bir kare lazım ve 100 fotoğraftan sonra bu kareye ulaştınız. Çok fotoğraf çekip pratik yaparak bu 100 sayısını düşürmeniz mümkündür.

3-Her Zaman Hazırlıklı Olmak

Güzel bir binanın, güzel bir arabanın, güzel bir havanın, güzel bir denizin yada güzel bir kızın ne zaman ve nerede karşınıza çıkacağını asla bilemezsiniz. Evet belki kameranızı her yere taşıyamazsınız ama kameranızın yanınızda olduğu her an çantanızın içinde tüm parça ve ekipmanın tam  olmasına dikkat edin. Tabii şarjının yeterli olmasına da.

4-Sokaktaki İnsanların Tepkileri

Çok güzel bir meydandan geçiyorsunuz ve oralarda bir yerlerde objektife girmeye değer gördüğünüz bir şeyler var. Örneğin bir bisiklet. Fotoğrafını çekiyorsunuz ve o arada sahibi gelip sizi yanlış anlıyor. Böyle durumlar her fotoğrafçının başına gelen bir durumdur. Normal şartlarda durumu anlatıp sorunsuzca yolunuza devam etmeniz gerekir ama bazen durum böyle olmuyor. Karşınızdaki insan fazla sinirli olabiliyor. Tabii bu durum bulunduğunuz yerde insanların fotoğrafçılığa bakış açısıyla da alakalı. Ancak en önemlisi sizin tutumunuz ve nezaketiniz. Nazik şekilde durumu anlattığınızda genelde sorun büyümeden çözülüyor. Tabi her zaman konu bisiklet olmadığı için gene de dikkatli olun derim ben.

5-Herkesin Baktığını “Görmek”

Bence bir fotoğrafçıyı usta bir fotoğrafçı yapan en önemli şeylerin başında gelir. Aynı anda aynı yerden geçen iki kişi aynı yere bakıp aynı şeye bakarlar. Ancak bir tanesi için orada ölümsüz kalmayı hak eden bir şeyler vardır ve çıkartıp kamerasını anı ölümsüzleştirir. Daha sonra o fotoğrafı gören ikinci kişi “ne kadar da güzel, çok tanıdık bir manzara” der.

Fotoğrafçılık insanlara burnunun dibindeki güzellikleri gösterme sanatıdır..

6-Her Şeyin İçindeki Güzelliği Bulmak

Güzellikler demişken bu konuya değinmemek olmazdı. Fotoğrafçılık  herşeye güzel bakabilmeyi ve baktığın heryerdeki güzellikleri gözden kaçırmamayı gerektirir. İyi bir fotoğrafçı olmak istiyorsanız sadece obje ve manzaralara değil, insanlara, hayata ve kendinize güzel bakıp güzeli görmeniz gerekir. Başta kendi içinizdeki olmak üzere herşeyin içindeki güzelliği bulmanız gerekir.

7-Cesaret 

Bütün teknikleri öğrendiniz, stüdyolarda saatler harcadınız ve artık usta bir fotoğrafçısınız. Dışarıda yürürken karşınıza mükemmel bir an çıktı. Belki hararetli bir ayrılık kavgası, belki deli gibi öpüşen iki mutlu çift. Belki zil zurna sarhoş eğlenen insanlar belki de kavgaya giden serseri gençler. Belki de aşık olduğunuz kadın-adam karşınızdaki.

Bu işin tekniğine ne kadar hakim olursanız olun , ” o an “deklanşöre basacak cesaretiniz yoksa ” o an ” asla ölümsüzleşmeyecektir.

İyi bir fotoğrafçı olmak istiyorsanız tüm bildiklerinizi unutun, cesaretinizi toplayın ve anı yaşayın…

Ayrıca daha güzel fotoğraflar çekmek için yeni yerler keşfetmek istiyorsanızGezmeyi Seven Fotoğrafçılar İçin Çekmeye Değer Bulabilecekleri 10 Güzel Ada‘ adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Kendinizi fotoğraf çekmek konusunda profesyonel olarak geliştirmek isterseniz fotoğrafçılık kursu hizmetimizden yararlanabilirsiniz. Aklınıza takılan her soruyu rahatça sorabilmek için buraya tıklayın.

Fotoğrafçılığa yeni başlayanlar aşağıdaki videodan birkaç pratik bilgi edinebilirler.

İletişim

Bizi çekinmeden arayıp bilgi alabilirsiniz!

Balçova, İzmir

info@urkunsanat.com
0533 590 34 55