Urkun Sanat

Sanatsal Paylaşımlar ve Haberler

Orkestralarda Kullanılan Enstrümanlar

Klasik Batı Müziği denince akla ilk olarak Mozart, Beethoven, Bach gibi dünya müzik tarihine çok önemli değişiklikler katmış bestekarlar ve kendileri kadar ünlü eserleri gelir. 17. ve 18. Yüzyıllarda oluşturdukları besteler bugün hala orkestralar tarafından kulaklarımızın beğenisine sunulmaktadır. Bu çok sesli eserleri çalabilmek için birbirinden farklı enstrümanlar gerekir. İzmir Müzik Kursu olarak bu yazımızda orkestralarda kullanılan enstrümanlarının hangileri olduğunu sizler için derledik.

Bu müzik aletlerinin bir çoğunu tanımıyor olabilirsiniz, işte ilginç müzik aletleri burada, buyrun tıklayın; İlginç Müzik Aletleri / Tüm Müzik Aletleri

Farklı karakterlerde olanlarının bir araya gelip birbirleriyle muhteşem bir uyum yakaladığı orkestralarda enstrümanlar, 3 ana başlık altında incelenebilir. Yaylı çalgılar, Üflemeli çalgılar, Vurmalı çalgılar.

Yaylı Çalgılar

yayli-calgilar-orkestra

Yaylı çalgılar, orkestrada kullanılan enstrümanların çoğunluğunu oluşturur. Genelde orkestradaki enstrüman sayısının en az üçte ikisini oluşturur. Standart bir senfoni orkestrasının yaylı çalgılar grubunda keman ailesi üyelerinden olan; Keman, Viyola, Çello, Kontrbas ve Arp bulunur. Yine standart bir senfoni orkestrası için sayıları şu şekildedir: 24 keman, 12 viyola, 12 çello, 4 kontrbas ve 1 arp.

Üflemeli Çalgılar

uflemeli-calgilar-orkestra

Orkestrada yaylılardan sonra  sayıca en çok kullanılan enstrüman çeşididir. Kendi içinde tahta üflemeliler ve bakır üflemeliler olarak ikiye ayrılır. Orkestrada çalınacak eserin türüne göre kullanılacak çeşit ve sayıları değişiklik gösterir. Tahta üflemeliler ailesinden; flüt, obua, pikolo, klarnet ve fagot kullanılırken, Bakır üflemeliler ailesinden; trompet, trombon, tuba, korno ve kornet bulunur. Standart bir senfoni orkestrasında, eserin türüne göre 20-25 üflemeli çalgı bulunur.

Vurmalı Çalgılar

vurmali-calgilar-orkestra

Orkestrada kullanılan enstrümanların üçüncü ve son üyesi olan vurmalı çalgılar diğer enstrümanlara göre daha az sayıda kullanılır fakat daha  fazla çeşidi mevcuttur. Yine çalınacak esere göre orkestradaki yerlerini alan bu enstrümanlar;  Timpani, davul, timbal, zil, üçgen, tamtam, tef, çan, ksilofon, vibrafon ve bazen de piyanodur.

Bugünkü yazımızda klasik batı müziğinde kullanılan enstrümanlardan bahsettik. İçlerinde aktif bir şekilde çaldığınız ve kendinizi geliştirmek istediğiniz ya da tutkuyla öğrenmek istediğiniz ama bir türlü öğrenmeye başlayamadığınız enstrümanlar varsa İzmir Müzik Kursu olarak Müzik kurslarımıza göz atmanızı öneriyor ve sizi sanat merkezimize davet ediyoruz.

Berlin Flarmoni Orkestrasından Mahler 2. No’lu Senfoni Performansı

https://www.youtube.com/watch?v=wGWUkD00wI8

İletişim

Bizi çekinmeden arayıp bilgi alabilirsiniz!

Balçova, İzmir

info@urkunsanat.com
0533 590 34 55