Urkun Sanat Müzik Kursu olarak blogumuzda bugüne kadar, gitar kursu, piyano kursu, çello kursu ya da çello akordu nasıl yapılır? Saksafon türleri nelerdir? Şan dersinin içeriği nedir? gibi konulara çok değindik. Bugünkü yazımızda da müzikteki en temel kavram olan “ses” konusuna değinmek istedik. Ses nasıl oluşur? sorusuna cevap vermek istedik.
Sesin oluşabilmesi için bir titreşim gereklidir. Titreşim, bir nesnenin durağanlığının bozulmasıyla oluşur. Titreşimi tetikleyen etkenler için; sürtünme, ısı artışı, fiziksel uyarma gibi örnekler verebiliriz.
Ses Nasıl İlerler ?
Titreşim hareketini yapan ses kaynakları, bulunduğu ortamı da titreştirir (hava, katı ve sıvı ortamlar). Biz de bu sesleri 5 duyu organımızdan biri olan kulağımız sayesinde algılarız fakat bütün sesleri değil. Nedenini anlamak için frekans konusuna da değinmemiz gerekir.
Frekans ve Genlik
Ses, dalgalar halinde ilerler. Var olan sesin özelliklerini tanımlayabilmemiz için frekans ve genliğin ne anlama geldiğini bilmeliyiz. Örnek olarak ”sine” olarak adlandırılan sinüs dalgalarını ele alalım.
- Frekans: Bir saniye içindeki çevrim sayısıdır. Birimi (Hz) Hertz‘dir. Bir saniye içindeki çevrim arttıkça yani frekans arttıkça ses tizleşir(incelir), azaldıkça kalınlaşır.
- Genlik: Genlik, amplitude olarak da adlandırılır. Sinyal seviyesinin ”peak” olarak adlandırılan en üst kısmı ile, Sıfır (0) olduğu noktanın farkına ”peak value” (peak değeri) denir. Negatif ve Pozitif yöndeki peak‘lerin farkı ise ”peak to peak value” olarak adlandırılır.
Hangi Sesleri Duyabiliriz ?
Frekans tanımını öğrendiğimize göre artık bu soruyu cevaplayabiliriz. İnsan kulağı 20-20.000 Hz aralığındaki sesleri duyabilir. Yunus ve yarasa gibi hayvanların kullandıkları, özellikle tıp sektöründe de kullanılan ultrasonik titreşimleri, bu frekans aralığında olmadığı için algılayamayız.